Šolski plesni festival

Plesna zveza Slovenije želi s projektom ˝Slovenija pleše˝, kamor sodi tudi ˝Šolski plesni festival˝, ki poteka v okviru šolskih športnih tekmovanj Zavoda za šport Slovenije, ozavestiti ples kot del kakovosti bivalne kulture in skozi ples promovirati gibanje za zdrav način življenja in spodbujati zdrav življenski slog.

ŠPF vključuje tiste plesne zvrsti, ki so med mladimi v današnjem času najbolj popularne, s katerimi se enačijo, jih jemljejo za ˝svoje˝. Vsako šolsko leto se izdelajo nove plesne koreografije primerne za vsako starostno kategorijo posebej. Šola ob vključitvi v projekt ŠPF prejme DVD in CD zgoščenko na kateri so predpisane koreografije in glasba po kateri se bo plesalo oz. tekmovalo. Tako se učenci lahko redno pripravljajo in učijo plesnih korakov skozi celo šolsko leto, kasneje pa se v teh plesnih zvrsteh tudi med seboj pomerijo.

ŠPF je namenjen prav vsem učencem, ne glede na starost, spol in njihovo plesno predznanje.

Svoje plesno znanje lahko učenci prikažejo v modernih plesnih zvrsteh, kot so HIP HOP, POP in LATINO in nekoliko bolj tradicionalnih plesih v paru . v- standardnih plesih – angleškem valčku,foxtrotu in tangu in latinskoameriških oz. modernih plesih – sambi, cha cha cha-ju in swingu.

Šolski plesni festival je razdeljen na 3 starostne kategorije:

Kategorija A: 1. triletje OŠ (1.,2.in 3. razred)

Kategorija B:  2. triletje OŠ (4.,5.in 6. razred)

Kategorija C:  3. triletje OŠ (7.,8.in 9. razred),

tekmovanja pa se organizirajo na  štirih nivojih  – šolskem, občinskem, regijskem in državnem.

Za ŠPF lahko z veseljem trdimo, da je v svojem 8. letu obstoja uspešno zaživel med šolsko mladino, saj vsako leto v plesno gibanje spravi več in več otrok in mladih.Tako je v preteklih letih v projektu sodelovalo že preko 100 osnovnih šol z več kot 5000 plesalci.

ŠPF vedno bolj postaja nepogrešljiv del šolske športne vzgoje in omogoča takšno obliko vadbe s katero presežemo zgolj ˝telovadno raven˝. Mladi se družijo in zabavajo ob njim prijetni moderni glasbi, hkrati pa ima vsakdo od njih možnost, da pridobi plesna znanja, je vključen v športno- kulturno vzgojo in lahko svoje plesno znanje prikaže oz. tudi tekmuje.

Plesni val Celje je v sodelovanju s Plesno zvezo Slovenije vsako šolsko leto organizator Šolskega plesnega festivala za vzhodno regijo Slovenije.

Z željo, da bi ples predstavili čim večjemu številu otrok in da bi ta zanimiv in ambiciozen projekt zaživel tudi na Vaši šoli, Vam ponujamo možnost sodelovanja. Po dogovoru z Vami lahko organiziramo brezplačni prikaz plesnega programa Šolskega plesnega festivala v okviru 2 šolskih ur, ponujamo pa vam tudi možnost organizacije šolskega plesnega tekmovanja v vaših prostorih ali pa v prostorih naše plesne šole in pomoč pri projektu . Več informacij o ŠPF lahko dobite na spletni strani Plesne zveze Slovenije – www.plesna-zveza.si  ali pa nas kontaktirate.